Всеки собственик на къща, апартамент трябва да има списък за поддръжка, а един от най-важните елементи в този списък, трябва да бъде почистването на вашия таван.

Кои са най-важните стъпки при почистването на тавана:

Безопасността на първо място

След като вземете решение да изчистите тавана си, трябва да се подготвите. Поставете ръкавици, за да предпазите ръцете си от твърди предмети и убождания, докато почиствате тавана. Сложете допълнително осветление, ако вашето пространство е тъмно. Най-важното е,  не забравяйте винаги да стъпвате на пода.

Ето някои съвети за почистване на тавански помещения:

  1. Премахнете принадлежностите

Извадете всички ненужни кутии, мебели и всякакви други предмети в таванското помещение, преди да започнете почистването. Ако елементите са твърде големи или твърде трудно да се преместят от тавана, можете да ги сложите в ъгъл и да ги покриете, докато почиствате останалата част.

  1. Проверете изолацията

Често пренебрегната част от почистването на таваните е огледа на изолацията. Изолацията трябва да бъде на същото ниво на подовите греди на тавана: ако изолацията е под това ниво, трябва да добавите изолация. Ако не можете да видите подовите плочи, то вероятно е, защото изолацията е над тях и не е нужно да добавяте повече. Погледнете покрай стрехите на тавана, за да сте сигурни, че изолацията е равномерно разпределена.

  1. Проверете за мухъл

Мухълът може да бъде кафяв, оранжев, бял или зелен и обикновено е токсичен. Някои индикатори за плесен в тавана включват миризма на мухъл и натрупана влага. Металът на тавана може да се обезцвети при наличието на мухъл. Почистването на мухъла в таванското помещение е трудна ситуация и не трябва да се сблъсквате сами, особено ако имате астма или алергии.

След като сте почистили добре тавана, полирайте всички приложими елементи на тавана.

  1. Предотвратете растежа на праха и плесените на тавана

След като внимателно почистите тавана си, трябва да предприемете стъпки, за да запечатате и да предотвратите навлизането на вредители, както и да предотвратите растежа на плесените и да ограничите дразнителите като натрупване на прах.

  1. Започнете да подреждате

След като сте премахнали обемистите вехтории, които са заемали повече от половината площ на тавана, време е да въдворите ред сред останалите вещи, които са останали. Сортирайте предметите по вид и приложение – това ще ви помогне да намирате по-лесно това, което търсите. За да съхраните по-добре останалите вещи, ги приберете в здрави дървени или пластмасови кутии. Надписвайте ги, за да знаете какво съдържат, когато търсите нещо.

Почистването на таваните е ключът към здравословния, енергийно ефективен и без вредители дом.